superpotravina goji

Superpotravina Goji

Dnes patří plody goji (godži) k jedné z největších senzací pro nadšence do zdravé výživy. Není tomu tak, ovšem, bezdůvodně. Tyto plody jsou obohacené vitamíny, antioxidanty a dalšími tělu prospěšnými látkami. Keře kustovnice (dělící se na dva druhy- kustovnice cizí a kustovnice čínské) se pěstují převážně v Číně, což ale nevylučuje možnost pěstování je zde, na území Evropy. Mezi hlavní účinné látky kustovnice patří především antioxidanty, a to zejména polysacharidy a flavonoidy, které mají nejen antioxidační schopnosti, ale také redukční a ochrannou, což prokázaly značné studie. Pokud jde o studie týkající se samotných plodů, jsou tyto plody známé především pro své pozitivní účinky na jaterní buňky.

Plody kustovnice jsou obsaženy také především vitamíny, jako třeba riboflavin, B1 či vitamín C. Hladina vitamínu C ve vysušených plodech je srovnatelná s množstvím obsaženým v citrusových plodech. Tyto plody mají také vysoký obsah minerálních látek, jako železo, zinek, mangan a chrom. Všechny tyto látky jsou pro tělo velmi důležité a mohou mít mnohdy velmi pozitivní účinky na zdravotní potíže. Železo kupříkladu podporuje tvorbu krve, zinek má pozitivní vliv na pleť a chrom snižuje cholesterol v krvi a pomáhá při redukci cukrů v těle. Mezi jednu z nejlepších vlastností těchto plodů jsou právě antioxidační účinky a s nimi spojené pozitivní vlivy na stimulaci imunitního systému.

Studie potvrdily značnou podporu tvorby buněk imunitního systému a T-lymfocytů, buněk nezbytných pro správnou funkci organizmu a obranyschopnosti systému. Dále se ve výzkumech prokázaly i protirakovinné účinky těchto látek. Především tedy na konkrétní druh nádoru, a to sarkom. Plody kustovnice jsou dostupné v sušené podobě, ale i v čerstvé. Dají se konzumovat samostatně, nejčastěji se však přimíchávají do jogurtu či snídaňových cereálií.

You may also like...