Jsou ryby a ryby. Jaké se vyplatí konzumovat?

Jsou ryby a ryby. Jaké se vyplatí konzumovat?

Není tajemstvím, že ryby mají v našich jídelníčcích své čestné místo. I když se jedná o poměrně kontroverzní potravinu, které zrovna každý neholduje, v současné době je to zdroj omega-3 a 6 mastných kyselin, jež tělo ke svému fungování potřebuje. Bohužel si látku neumí vyrobit samo, což nám dává na bedra značnou porci zodpovědnosti. Je zde jakási nutnost toho, abychom složky doplňovali třeba prostřednictvím ryb. Pojďme si prozradit konkrétní druhy, které bychom přece jenom konzumovat měli. Pomineme-li klasiku v podobě tuňáka a lososa. 

Sleď přináší řadu pozitiv 

Připravit si tuňáka nebo lososa umíme, ale existují i jiné druhy ryb, které se vyplatí konzumovat, protože pro naše zdraví jsou pozitivní z mnoha důvodů. Sleď pozitivně ovlivňuje srdce, mozek a buněčné stěny. Dokáže podpořit naši paměť, a to nejen u starších generací, ale také u těch mladších. Skvěle také působí u dětí, které se teprve vyvíjí a rozvíjí.  

Platýs obsahuje vysoké množství bílkovin 

Ovšem nejen sleď zakomponujte do jídelníčku. Pokud chcete rybou doplnit i tolik potřebné bílkoviny, nabízí se platýs, který se přesně proteiny chlubí. Jedná se tedy o skvělou rybu, která podpoří budování svalové hmoty a dodá vám potřebnou energii ve chvíli, kdy ji budete nejvíce potřebovat.  

Platýs se bere za poměrně lehkou rybu, proto se nemusíte obávat ani větších porcí. Obsahuje také velké množství omega-3 mastných kyselin, což je přesně ta složka, kvůli které ryby konzumujeme. 

Makrela musí být správně připravená 

Ve zdravém jídelníčku by měla být jednoznačně stálicí také makrela. Tako ryba, kterou stačí ugrilovat nebo upéct bez použití tuku, je velmi lahodná a obsahuje tolik zdraví prospěšných látek. Je ale třeba konstatovat, že na její úpravě opravdu záleží.  

Vyhněte se především kupované uzené makrele, která se od té připravené na grilu nebo pánvi bez použití tuku liší tím, že zdraví zrovna neprospívá.  

You may also like...