Složení vašeho jídelníčku: Lidské tělo získává energii z uhlohydrátů

Uhlohydráty, látky skládající se z uhlíku, kyslíku a vodíku, jsou základem našeho jídelníčku. Cílem je naučit se je zařazovat do svého jídelníčku, aby sloužily jako palivo pro vaše tělo a vy jste uměli z nich využít maximum energie, kterou vám nabízí.

 Jednoduché cukry jsou nebezpečné

Skupinu látek zvaných uhlohydráty tvoří tři kategorie. První skupinou jsou jednoduché cukry, druhou potom škroby, tedy komplexní uhlohydráty a také vlákniny. S první skupinou musíte nakládat velice opatrně, protože právě tyto cukry se rychle vstřebávají do krve a způsobují změny glykémie. Právě skokové zvýšení a následný pokles glykémie znamená nebezpečí spojené s vlčím hladem. Jakmile sníte nějaké cukrovinky, hladina se zvýší a následně pak poklesne. Vy pocítíte hlad a nutkání jíst další cukrovinky. Proto příjem jednoduchých cukrů regulujte, omezte je a jezte je jedině dopoledne, kdy tělo nejlépe spaluje.

Komplexní sacharidy se uvolňují postupně

Z pohledu výživy jsou proto mnohem cennější zdroje paliva pro lidské tělo komplexní uhlohydráty, mezi které patří škroby a vláknina. Sacharidy z nich se totiž uvolňují postupně a to až v průběhu několika hodin. Mohou vám tak poskytnout energii na delší dobu a nezpůsobují výkyvy krevního cukru. Vlákniny navíc podporují trávení. Proto je velmi dobré zařazovat do stravování celozrnné potraviny jako obilniny nebo hnědou rýži, obsahující jak škroby, tak vlákninu. Díky nim se zásoby glykogenu doplňují a také uvolňují postupně.

 Kolik kalorií získáte?

Podle odborníků je 50-70 % energie získáváno z komplexních uhlohydrátů, ideální je čerpat zhruba 55-60 % tedy zhruba prostřední hodnoty celkové každodenní energie právě prostřednictvím uhlohydrátů. Z jednoho gramu pochází asi 4 kcal, což vám usnadní přepočty kalorií, abyste nepřekonali denní limit.

You may also like...