lepší zvládání stresu

Zdravým stravováním k lepšímu zvládání stresu

Strava úzce souvisí se stresem. Lidé prožívající stres mají sklon k přejídání nebo naopak jedí málo a navíc ještě nepravidelně a ve spěchu. Člověk, kterého zužuje stres, spotřebovává více energie a spotřebovává ji také rychleji, přičemž je zároveň nadměrně zatěžován kardiovaskulární systém.

Starý dobrý základ

Jezte pravidelně, s jídlem nespěchejte. Každé sousto byste měli v ústech dobře rozmělnit. Nejezte mezi jednotlivými jídly. Jezte dostatek zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin pro jejich vitamíny, minerály a vlákninu.

Omezte příjem tuků. Dospělý člověk by měl konzumovat 33 až 67 gramů tuků denně, přičemž konkrétní množství je samozřejmě závislé na tělesné váze, ale také na vynaložené námaze. Z tohoto celkového množství by majoritní složkou měly být nenasycené rostlinné tuky. Tuk by ale přitom neměl tvořit více, než 30 % denního energetického přijmu. Z tohoto důvodu bychom se měli vyvarovat tučným sýrům a živočišnému máslu. Dobrou alternativou jsou rostlinné tuky (olivový olej nebo olej ze slunečnicového semene), sýry na bázi tvarohu a sója.

Omezte množství cukru, soli a koření. Naše chuťové buňky se po čase přizpůsobují a tak dávky neustále a nevědomky zvyšujeme.  Také se snažte jíst co nejméně mimo domov. Vyhýbat se restauracím a bufetům, kde nemáte přehled o používaných surovinách.

Vitamíny skupiny B a vitamín C – účinný boj proti stresu

Vitamíny skupiny B pomáhají udržovat nervový systém v rovnováze a napomáhají činnosti mozku. Nejdůležitějšími zástupci jsou vitamíny B1 (thiamin) a B6 (pyridoxin). Oba nalezneme vevelkém množství v celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Pyridoxin také v mléku, vejcích a mase. V případě, kdy máte opravdu nedostatek vitamínu B, můžete do stravy přidávat obilné klíčky a kvasnice.

Také vitamín C přispívá ke zvládání stresu. Jeho dobrým zdrojem jsou určité druhy zeleniny (paprika, špenát, ředkvičky, čerstvý hrášek nebo rajčata) a ovoce (pomeranče, grapefruity, citrony, kiwi, jahody). Musíme ho však konzumovat pravidelně, protože člověk si nedokáže tento vitamín ukládat do zásoby.

You may also like...