glykemicky index

Glykemický index

Jedním z nejuznávanějších fitness životních stylů devadesátých let dvacátého století je dieta založena na praktikách francouzského dietologa Michela Montignace. Jeho dieta je založena na udržování si hladiny cukru v krvi na stálé úrovni a tím se nezatěžovat chutí na sladké, které je tělu naprosto nepotřebné. Příjem potravin špatných a dobrých je viditelný právě na reakci našeho těla po jejich pozření.

Řekněme, že si k snídani dáte sladký jogurt a k němu bílé pečivo. Do Vašeho organismu se tedy dostalo nemalé množství monosacharidů, což jsou cukry jednoduché, tudíž se do krve dostanou velmi rychle. Na základě právě rychlosti a množství těchto cukrů, které se ocitnou v krvi, se také dá poznat, jestli jsme si zvolili správnou variantu snídaně. Na tento rapidní nárůst cukrů v krvi reaguje totiž slinivka vypuštěním inzulínu, který tuto hladinu snižuje. Na pokles stálé hladiny cukru reaguje Vaše tělo impulsem, který Vám nařizuje sáhnout po dalším monosacharidu, který by tuto rapidně klesající hladinu opět zvýšil.

Co můžeme tedy udělat pro to, abychom si tuto hladinu cukru v krvi udrželi ve stálé rovině? Na tuto otázku odpověděl Michel Montignac ve svých knihách. Jedním z nejpodstatnějších aspektů, na kterých je celá tato ideologie založena je glykemický index, který je všem diabetikům velmi dobře známý. Jedná se zkrátka o tabulku potravin seřazenou podle množství glukózy, ale hlavně podle rychlosti a výšky vyzdvižení hladiny krevního cukru.

Těm, kteří se snaží o větší, a rapidnější redukci váhy se doporučuje vyřazení z jídelníčku všech potravin, které v tabulce glykemického indexu mají číslo vyšší než 40-45. Prohlížejíc si tuto tabulku, můžete být velmi udiveni tím, že jisté potraviny, které jste doposud považovali za dietní, jsou doopravdy jen prázdnými sacharidy, které se ve Vašem těle pouze uloží jako zásoba, zatímco další, kterým jste se vyhýbali, se ukážou, jako nevhodnější pro Montignacovu dietu.

You may also like...